Email dari Wageningen, Belanda

Email dari Wageningen, Belanda

Karawang, 29 January 2016

Dalam bulan Januari ini saya telah menerima surat ajaib “LoA= Letter of Admission dari salah satu Universitas di Belanda yang mana Life Sciences nya no 1 di Eropa, University of Wageningen. Kadang senyum-senyum sendiri melihat LoA yang sudah saya print dari printer di kantor (printer saya catridge nya minta diganti). Buat persiapan ngurus Visa hehe. Di bulan Januari ini adalah masa libur mahasiswa, jadi dosen nya nyantai aja menunggu semester baru sambil mempersiapkan materi kuliah.

Kebanyakan datang ke kantor (re: kampus) dari pagi dan pulang sehabis magrib atau seringnya sih menjelang magrib. Duduk anteng di kantor sambal berselancar di dunia maya khususnya membaca postingan-postingan para Short Course Awardee baik yang didanai Nuffic Neso, NFP, Stuned, atau beasiswa Belanda lainnya. Sesekali diminta Kaprodi untuk membuat SK Mengajar untuk Semester Genap. Well it’s not that hard!

Baca postingan para awardee kadang bikin ketawa sendiri. Melihat kerempongan mereka yang juga saya alami saat ini. Kegelisahan dimulai pada bulan Desember 2015, menunggu kepastian dari CDI Wageningen. CDI Wageningen adalah lembaga yang mengurus Short Course, lembaga ini di bawah Wageningen University. Tidak ada niatan satupun untuk menanyakan hasil pengumuman, hanya saja saya pernah nanya via twitter CDI @cdiwageniningenUR hehe. Kegelisahan tentang pengumuman beasiswa NFP yang saya apply akhirnya sirna sudah. Sekitar tanggal 6 Januari 2016 datang email dari Belanda.

Picture1

Didalam file .pdf yang dilampirkan, saya dinyatakan diterima sebagai penerima fellowship/scholarship. Saya diminta menunggu sekitar 10 hari lagi dan kemudian CDI Wageningen akan mengirimkan LoA resminya. Saya kemudian menunggu sampai 10 hari kedepan tapi belum juga ada email masuk. Hahahaa.. Hebohnya saya sudah memberitahu kabar baik ini dengan orang terdekat di rumah via telfon. Saya telfon ke rumah dan ayah saya mengangkat yang intinya bilang kalau “Alhamdulillah semoga semuanya lancar”. Selain itu saya memberitahu teman-teman terdekat saya dan juga pembimbing saya dulu (Bismillah aja semoga ga ada kendala yang berarti).

Kegelisahan demi kegelisahan semakin mendera, datang lagi email dari Belanda yang intinya mengucapkan selamat atas terpilihnya sebagai awardee dan langkah yang harus dilakukan. Di dalam email itu saya diharuskan memberikan konfirmasi balik ke pihak CDI Wageningen apakah akan menerima atau menolak fellowship yang telah diberikan.

Picture2

Kali ini saya langsung memberikan konfirmasi untuk menerima Fellowship. Saya menerima fellowship dan segala ketentuannya. Sampai saat ini saya pun menunggu kepastian kenapa belum ada email lagi ya dari Mr. Fanny Vanbijsteren (saya sudah bisa menulis namanya hehee). Apakah email konfirmasi saya tidak sampai ke inbox mereka? (pikiran buruk melanda hehe). Ditambah lagi pernah baca postingan seorang blogger yang juga dapat NFP Fellowship dari KIT. Beliau diberi waktu untuk mengirimkan konfirmasi beasiswa, namun alhasil lewat akun yahoomail email konfirmasi tersebut tidak sampai. Aduhhh… (tambah parno lagi). Ga lucu kan gagal dapat fellowship gara gara email konfirmasi ga nyampek? Hahaha Alhasil saya mengirim konfirmasi dua kali, satu ke email training CDI dan satunya lagi ke Mr. Fanny Vanbijsteren. Semoga email konfirmasi yang saya kirim, aman sampai ke Wageningen yaaa. Aminn

Picture3

Sampai saat ini saya sedang menunggu email balasan dari Mr. Fanny Vanbijsteren semoga sesegera mungkin saya akan dikirimi 3 surat penting yaitu: Aircraft e-ticket, Insurance certificate, dan Hotel Confirmation Letter. Tiga surat penting tersebut menjadi bekal saya untuk mendaftarkan Visa Schengen, visa untuk masuk ke Benua Eropa.

Disaat saya sedang menulis postingan ini, tidak lama kemudian saya mendapatkan email konfirmasi kembali dari Mr. Fanny Vanbijsteren. Tepatnya sekitar pukul 20.00 an malam, disaat saya sedang mengajar les anak-anak di Teluk Jambe Karawang. Email saya baca sekilas dan saya melanjutkan mengajar Bahasa Inggris. Seusai les berakhir saya baca benar-benar email tersebut. Dan surprisingly saya mengenal salah satu participant yang lolos fellowship namanya Vani Nur Octaviany. Yes, she is my senior in Entomology and we have the same supervisor. That is Dr. Purnama Hidayat M.Sc.

Wow amazing, the world is small. We accidently meet in this course without anything known before. Jauh jauh ke Belanda ketemu nya sama anak Ento juga hehe. Sama dengan jodoh kali ya, udah pergi jauh-jauh eh ketemunya sama yang dekat juga (who knows yaa..) #gausahbaper hahahaa. Urusan jodoh udah ada di Lauhul Mahfuz. Semoga tahun ini udah bisa ganti status yaa dari status lajang. Siapa tau nanti bisa S3 bareng di Wageningen atau Goettingen. Having many children there and live temporary in Europe (who knows yaa). Selama kita mau berusaha dan berdoa apasih yang tidak mungkin?

Sampai jumpa lagi ya, the story will be continue as soon as possible.

See you in Netherland (#eaaaaaaaa….)

Kind regards,

Afifah Lutfi

 

Alumni?? In the End of 2011!! Uuu yeeaahhh…

Alumni?? In the End of 2011!! Uuu yeeaahhh…

December, 30th 2011

Seminar: November, 29 2011

Wif friends

Yea,. I’m not student anymore,. Its coll right!  Last November, 29 2011 already completed my seminar. There was about 65 students attended my seminar. So crowded! So cool!! Prettt.. That day became more special since @izzaniy and @ghamo26 held their seminar although in different time. And more special since @eldiaryakbar already completed his Final defence (*re: sidang). Up to know only me (December, 15 2011) and ka Eldi being real alumni because of we have passed our final defence. But it might only me could graduate on Februay 2012 due to the limited chair quota in GWW.

U yeeaaa.. udahlah semua akan indah pada waktunya (*klasik banget). Now I have to continue my life whether working first or continuing my study. Life is about choice. Hope UNDP, Syngenta, Lecturer, World bank could be my life history for my child in the future. Wish me luck guys!

By the way happy New year 2012 guys! New resolution, New spirit, New boyfriend, New status hahhaa lol 😀 *sambil maen kembang api. Yang belum pada lulus! hayoo semangat!!

with love,

Lutfi Afifah, SP (*new degree) hahaa :p

What were we did there??: Syngenta Connection Program 2011

What were we did there??: Syngenta Connection Program 2011

Malang, July, 3-15 2011

“Yeah,. Just wanna share my great experiences that I had. Never imagine that I could follow this program”

This Program actually was held by Syngenta Indonesia and Syngenta Singapore. Last year this program was held in India and for this year this program already held in Malang, East Java,  Indonesia. The students that followed this program come from Indonesia and Australia. Indonesian participants are comes from Bogor Agricultural University (IPB), Gajahmada University (UGM), Brawijaya University (UB), and Muhammadiyah University (UMM). Australian participants are comes from University of Sydney, Melbourne University, New England University, La Trobe University, and Charles Stuart University.

Farmer meeting 1: Malang, East Java

Actually there was 3 delegates from IPB, Me, Rita Kurnia Apindiati, and Mahardika Gama Pradana. Still remember we flew to Malang with Batavia Air. Syngenta provide us all the facilities such as transport, hotel, meals, and all of our needs.

Me, Gama, and Rita… Bromooo!!!

 IPB delegates with Cindy (Manager Syngenta Singapore) and Mr. Felix (Manager Syngenta Indonesia)

We miss you Cindy and Mr. Felix…

We did many things there. Five groups conducted farmer meetings in three separate villages. Focusing on safe handling and use of pesticides. One group consist of 2 Australian participants and 3 Indonesian participants. Actually we are (indonesian) take a crucial part as a translator from Farmer to our Aussie friends.

We discuss anything about our program, eventhough there was a little bit miss understanding among us because of the differencies languanges. Sometimes and even often me and my Indonesian friend say “Pardon,.. sorry pardon!!” Hhahaa..  Too much pardon along day. But we try to speak and understand each sentence we had.. haha.. but Actually we know what their speak as well.

Someday when we just finishing our third farmer meeting at July 11, 2011 around 10.00 pm in the car my friends Laura said something to me. He was sat in the back of car. “Lutfi….. bla… blaaaa..” She spoke unclear at that time. I thougth that I was very tired at that time so I couldn’t heard what her speak. “Do you mean this laura?? I showed farmer meeting attendance” “Oh.. no.. no..no!!!” then she repeated what she speak. Then I heard carefully,.. oh gosh! How bad I am ^^v Actually she just said “Lutfi, can you tell the Driver that I want to buy something in the supermarket because I haven’t any mineral water” oh.. yaeahh.. of course Laura! Then I told to the our driver. “What else do you want to buy?” I asked “No, Just water” She said. Those was a simple miss understanding among us. Funny!!! 😀

This is my great team called Awesome team

Laura Phelps, Markus Lang, Ahmad Rifqie Hasan, Me, and Silwanus Zebua

We just focusing in one villages called Gading Kulon.  Mostly the commodity are citrus and vegetables. Commonly, society there couldn’t know how to use pestiside wisely and safely so that we had to explain to them how to buying, transport, saving, and how to disposal pesticide safely.

We gave them any pesticide boxes called “TEMPAT PESTISIDA” in the farmer meeting and make sure in the next day that the boxes already hang well in the wall of farmer’s houses. We were tired at that time! But we were happy.. 😀

In front of Mr Jarwo house: The boxes ready to distribute!!

Laura gave the pesticide boxes to the farmer

River adventure with citrus farmer!!

We got a day for holiday. On July 10 2011 we got a free day. All of us went to Bromo mountain..

That was my first experience to go there. Iam happy!

Bromo!!!

Markus and me ^^a

Stacey and me: There was a wheat field there! Awesome!!

That was my story,. really great experiences,. Miss you all guys!!

Best regards,

Lutfi Afifah

Today is the day of ATBC & SCB (Association for Tropical Biology and Conservation & Society for Biology Conservation) Joint Meeting: Arusha, Tanzania

Today is the day of ATBC & SCB (Association for Tropical Biology and Conservation & Society for Biology Conservation) Joint Meeting: Arusha, Tanzania

 Lutfi Afifah, June, 10 2011


“I don’t know what’s the feeling. I don’t know exactly how my heart is running, I don’t know how huge God give me a challenge, I don’t know hows the way God give me strenght to rise up,. Rise up every time when I was getting down. I don’t know why God give me a thousand tears when I got a problems. But the only I knows that God loves me T.T”

June, 12 2011

 

Actually I’m confuse how could I start the story. The story about ATBC & SCB Arusha Meeting 2011. Too many sweat and too many energy that already gone away to make our dreams come true. Our? Yes, I say yes,. Because I’m not alone. Me and my friend Nelly Nailufar already made those dream become true.

About two month ago. We got “E-mail Rabuan” from Goodwill Mailing list (Goodwillers weekly e-mail). At these email said that there will be a meeting in Arusha Tanzania, East Africa. This annual meeting sponsored by University of Dar Es Salam, Tanzania Commision for Science and Technology, and Tanzania Wildlife Research Institute. And then we made a registration and sent our Abstract. That title is “Biogeography of The Krakatoa Archipelago (Indonesia): Butterfly Diversity On the Krakatoa Archipelago and Mainland Sites of Java”

ABSTRACT “BIOGEOGRAPHY OF THE KRAKATOA ARCHIPELAGO (INDONESIA): BUTTERFLY DIVERSITY”

Lucky to us,. We got a chance to attend those meeting.

INVITATION LETTER TO ATTEND THE ATBC & SCB MEETING

 Actually I was happy at that time on the other side I was confuse how could I go there. And then we decided to follow Scholarship fund from “Kuswata Kartawinata Tropical Biology And Conservation Award” We sent email to the chairman of that Kuswata Kartawinata Tropical Biology And Conservation Award

  LETTER TO KUSWATA KARTAWINATA TROPICAL BIOLOGY AND CONSERVATION AWARD

Oh GOD!! We were confuse again because we got that award it means that we got a travel grant to attend the meeting. We got almost 2000$. Hahaaa… As we calculated that a person need 2500$ to support the fund. So, minimally we need 5000$ to booked a flight, booked a hotel, pay the registration fees, pay the Free Yellow Fever certificate, and to make a Visa… and bla..bla..bla…

Hahaaa.. Hi Nelly!! Do you still remember that we ever go to the Immigration Office?? When we made a PASSPORT?? Hahaa… I ever told to you,. “Nel,. Now we already have a passport and the expired date of this passport is still five years, We have to go abroad..” wkwkkk.. 😀  and you said “Right lut,. Yang penting mah punya dulu..  wkwkkkkk”

Now,. Is the day of the day.. Berangkatlah Nell!! I will be with you. Lucky to you because Pak. Suyadi will accompanying you for a week. Don’t forget to bring me your sweet photo with “Somalian pirates” lol. Dear Pak Suyadi tolong jaga sobat saya ya pak.. hehee…

Your beloved friend,

Lutfi Afifah